Znaky Kandži

streda 17. marca 2010 13:25 Vložil eRRor216, označenia:

Japonský znakový systém je pomerne zložitý. Na zachytenie japonských slov sa v súčasnosti používajú tri sady znakov: Hiragana, Katakana a Kandži.

Hiragana (平仮名) je slabičný znakový systém, ktorý sa používa na zachytenie japonských slov, ktoré nemajú vlastné Kandži, gramatických koncoviek, partikúl a 訓読み (kun-jomi; japonské čítanie kandži).

Hiragana

Katakana (片仮名) je slabičný znakový systém, ktorý sa používa na zachytenie cudzích slov a 音読み (on-jomi; sino-japonské čítanie kandži).

Katakana

Kandži (漢字) sú prebrané čínske znaky, ktoré sú hlavným spôsobom zápisu japonských slov. Jeden znak zodpovedá zhruba jednému slovu, presnejšie jednému lexikálnemu koreňu. Štandardy JIS X 0208:1997 a JIS X 0213:2000 uvádzajú spolu 9980 znakov Kandži. Tomu sa bude venovať tento blog.

Učiť sa Kandži nie je ťažké len preto, že je ich veľa. Väčšina Kandži má minimálne dve možné čítania: tzv. kun-jomi (japonské) a on-jomi (sino-japonské). To, ktoré čítanie je vhodné použiť, záleží na kontexte. Extrémnymi prípadmi sú slová ako 日曜日 (にち・よう・び), ktoré obsahujú jeden znak dvakrát, ktorý sa ale číta v každom výskyte inak.

Týmto však nechcem nikoho odradiť. Naučiť sa Kandži rozhodne stojí za tú námahu a nie je to až také hrozné, ako to môže na prvý pohľad vyzerať.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára